internet

Dit is hetzelfde als de vragen: kunnen we tegenwoordig nog zonder mobiel, of zonder auto? Het zou natuurlijk kunnen om lichamelijk te functioneren zijn deze dingen niet noodzakelijk, maar in de samenleving van tegenwoordig maak je het jezelf niet gemakkelijker. Het zou de maatschappij ruim 30 jaar terug in de tijd gooien en bij het geval van de auto’s zou het wel ruim 100 jaar terug in de tijd zijn. Hoe heeft internet zich zo snel zo groot kunnen verspreiden en waarom wordt het over de hele wereld gebruikt? Hieronder een toelichting naar hoe internet gevormd is naar hoe het op het moment is. 

Geschiedenis

Laten we beginnen met wat de eigenlijke betekenis van het woord “internet” is. Internetop de meest simpele manier uitgelegd betekend eigenlijk het koppelen van computers tot een netwerk. In de jaren 50 lukte het al om twee computers met elkaar te verbinden die in gescheiden ruimtes stonden. In 1969 ontstonden de eerste grote netwerken gecreëerd door universiteiten en door de Amerikaanse defensie ARPANET. Voor de studenten van de universiteiten was het de mogelijkheid om toegang te krijgen tot informatie die ze voor hun onderzoeken konden gebruiken. Zo is dit op de dag van vandaag nog steeds de basis van het internet. Het vrij verstrekken van informatie en het opbouwen van een community. Denk bijvoorbeeld aan websites zoals Wikipedia en facebook. 

Op de dag van vandaag

Het internet is na deze eerste ontwikkelingen steeds sneller gegroeid. In 2016 had 40% van de gehele populatie al toegang tot het internet. Zo hebben bijna 9 op de 10 mensen in Nederland een mobieltje met internet toegang erop. Dus constante toegang tot het internet. Maar waarom maken we zoveel gebruik van het internet? Het is voornamelijk gemakkelijk voor informatie en voor het bereiken van mensen. Zo is het internet een grote speler in de globalisering van de wereld. 

Toekomst

Het internet blijft evolueren en binnen deze technieken ontstaan er telkens meer mogelijkheden met het internet, zo is er tegenwoordig de Cloud. Met dit systeem kunnen gebruikers hun software en hardware op het internet plaatsen, zodat ze het niet meer op hun eigen pc hoeven laten staan. Zo kan ik niet in de toekomst kijken, maar als je kijkt naar technologieën die er tegenwoordig ontstaan gebaseerd op het internet zoals kunstmatige intelligentie kun je wel zeggen dat we nog aan het begin staan van alle ontwikkelingen die er mogelijk zijn.