Invloeden uit de klassieke Oudheid

De klassieke beschavingen uit de Oudheid vonden al een hele tijd geleden hun Waterloo. ‘Waterloo’ is hierbij natuurlijk een anachronisme, want pas 1500 jaar na de ondergang van het Romeinse Rijk vond de Slag bij Waterloo plaats. De invloed van de klassieke beschavingen is echter minstens net zo herkenbaar als de invloed van de Napoleontische tijd. Het is de moeite waard om hier eens bij stil te staan, want het oude Rome en Athene vormen het fundament van onze cultuur, ons denken en onze beschaving. Overal om ons heen zijn overblijfselen van de Oudheid te herkennen. Zelfs mijn Asus Laptop, waarop ik deze blog tik, heeft zijn naam geleend van Pegasus, het vliegende paard uit de Griekse mythologie.

De bakermat van onze taal 

Veel woorden van onze woorden kennen hun oorsprong in de Griekse of Romeinse mythologie. Zo is er het verhaal van Narcissus. Narcissus was een prachtige jongeman die vele aanbidders had. Hij wees ze echter allemaal op arrogante wijze af, waarna de Goden het tijd vonden voor een straf. Ze beloofden Narcissus iemand op wie hij werkelijk verliefd zou kunnen worden en leidde hem naar een heilige vijver met kristalhelder water. Zodra Narcissus zijn weerspiegeling zag in het water, werd hij op slag verliefd. Hij probeerde de prachtige jongen in het water te zoenen, maar zodra hij het water raakte verdween hij. Narcissus dacht niet meer aan eten, drinken of slapen. Dat is natuurlijk ongezond. Hij takelde af en zijn schoonheid verdween. Uiteindelijk bleef er slechts een plantje aan de waterkant over. Een narcis, overgebleven van de narcist Narcissus. Een verhaal om in het achterhoofd te houden als we onze telefoons vol zien staan met selfies, of als we telkens naar ons evenbeeld kijken in etalageramen. 

De Oudheid in producten, namen en objecten

We hadden al gezien dat Pegasus de makers van mijn laptop inspireerden voor hun bedrijfsnaam. Nike is de naam van de Griekse Godin van de overwinning, de ‘swoosh’ van het merkje is afkomstig van haar vleugel. Ajax is de naam van een heroïsche Griekse krijger. Tegenwoordig is het de naam van de beste Nederlandse voetbalclub, wiens spelers ook wel Godenzonen worden genoemd. Ook is het de naam van een schoonmaakmiddel. ‘Sterker dan vuil’ is hun slogan. Wie erop let, ziet dat er overal wordt teruggegrepen op de verhalen of gebruiken van de Oudheid. Ik zou iedereen daarom willen aanraden om eens de mythologische verhalen van Homerus te lezen. Het zijn de meest invloedrijke verhalen van de wereld!

Previous Article
Next Article