Wanneer een ongeluk of noodsituatie zich voordoet, is eerste hulp verlenen van groot belang. Niet iedereen weet hoe eerste hulp verlenen werkt. Gelukkig zijn er EHBO en BHV cursussen en trainingen en zijn er veel mensen die deze hebben gevolgd en hun kennis hierbij up to date houden. Eerste hulp verlenen vraagt van jou als reagerende partij vooral dat je rustig blijft en weet hoe je moet handelen. De prioriteit is natuurlijk altijd dat het slachtoffer niet verslechterd in zijn of haar situatie. Daarbij zijn vijf aspecten het meest belangrijk.

Let op gevaar

Let allereerst op gevaar bij eerste hulp verlenen. Waarschijnlijk is er iets gebeurd waardoor je eerste hulp verlenen moet en er is soms kans dat dat gevaar er nog is. Let daar dus op. Ga vervolgens na wat er precies is gebeurd. Hoe komt het dat het slachtoffer er zo aan toe is? Wat is er precies aan de hand? Je kunt het slachtoffer dit vragen, maar let ook op je omgeving. Zeker wanneer het slachtoffer moeite heeft met praten of wanneer je elkaar moeilijk kunt verstaan.

Schakel professionele hulp in

Hierna stel je het slachtoffer gerust en zorg je voor beschutting. Zo houd je het slachtoffer in de meest optimale situatie, naar omstandigheden. Schakel professionele hulp in. Zeker wanneer je niet weet wat je moet doen om eerste hulp te verlenen. Bel het alarmnummer als het nodig is of vraag iemand in de buurt die wel weet hoe te handelen. Tot slot: help het slachtoffer op de locatie waar hij of zij ligt. Dit moet natuurlijk, let op het eerste punt, wel een veilige locatie zijn.